Connectat

De ce purtăm ceasul pe mâna stângă

Oamenii din întreaga lume poartă ceasuri pe încheieturile mâinilor. În general, se observă că bărbații le poartă pe mâna stângă, în timp ce femeile le poartă pe mâna dreaptă.

Acum, întrebarea este de ce bărbații preferă mâna stângă și femeile preferă mâna dreaptă pentru a purta ceasuri?

Nici un ceas nu este destinat în mod special să fie purtat pe mâna dreaptă sau pe mâna stângă. Este doar o alegere a fiecăruia.

Purtarea unui ceas pe mâna stângă ascunde cel mai practic motiv dintre toate, și punem pariu că nici măcar nu te-ai gândit vreodată la care ar fi acesta!

Citește mai jos pentru a descoperi motivul fascinant pentru care oamenii poartă de obicei ceasul pe mâna stângă!

Vă puteți imagina în ce lume haotică am trăi, dacă nu am avea capacitatea de a spune cât este ceasul? Fără capacitatea de a măsura timpul, fără îndoială am trăi într-un haos constant.

Nu ne-am mai putea stăpâni și organiza viețile din cauza asta. Dacă simți panică de fiecare dată când nu îți faci planificatorul de zi, gândește-te cât de rău am duce-o fără ceasuri.

Luăm multe lucruri pe gratis în lumea mondenă în care trăim, și merită ca, din când în când, să ne fie atrasă atenția cu privire la importanța mare a lucrurilor mici.

Ceasurile sunt categoric un lucru pe care îl tratăm cu superficialitate și fără importanță, iar pentru majoritatea oamenilor, ele nu sunt decât un simplu accesoriu, pentru a adăuga mai mult stil unei ținute vestimentare.

Dar te-ai întrebat vreodată de ce majoritatea oamenilor poartă ceasul pe mâna stângă? Motivul nu ține de fashion, asta e clar!

Odinioară, oamenii obișnuiau să-și țină ceasurile în așa numitele buzunare pentru ceasuri. Unii dintre oameni (cei mai în vârstă, probabil) încă mai fac asta.

Este un stil favorizat în special de hipsteri și de actorii care interpretează rolurile conducătorilor de tren, în filmele de epocă, bineînțeles.

Ceasurile de buzunar pot fi adevărate opere de artă, fiind atât de minuțios realizate de către unii artizani talentați.

Cel mai scump ceas de buzunar, numit Henry Graves Supercomplication, a fost vândut la o licitație pentru suma de 20,6 milioane de franci elvețieni (aproape 21,25 milioane de dolari americani).

Ceasul „supercomplicat” are mai multe funcții în afară de cea a prezicerii timpului, fiind în total echipat cu 24 de funcții, inclusiv o hartă a stelelor, așa cum apărea aceasta de pe balconul lui Henry Graves din New York.

Obiceiul de a purta ceasuri pe încheietura mâinii, mai degrabă decât să le țineți în buzunar, a pornit de pe un câmp de luptă.

Soldații le purtau așa în timpul războiului din 1899, dar nu s-au prins de asta, decât mult mai târziu, când a venit un conflict mai mare.

Până în 1912, multe femei purtau ceasuri de mână, iar acestea erau în mare parte doar pentru femei. Dar, în timpului Primului Război Mondial, New York Times a relatat că europenii începuseră să-și poarte ceasurile în jurul încheieturilor, o tendință socială care a început pe tranșee.

 

Soldații trebuiau să poată spune cu exactitate timpul, și nu aveau timp să scoată ceasul din buzunar mereu pentru a se uita la el.

Deși purtarea ceasurilor de mână a început cu un scop strict strict, au devenit în curând un accesoriu de modă. Și odată ce trendsetterii din cealaltă parte a Atlanticului au adoptat ceasurile de mînă, americanii au trebuit să-i urmeze exemplul.

Și totuși, de ce unii oameni au ajuns să poarte ceasul pe încheietura stângă?

Deoarece majoritatea populației este dreptace, ceasurile de mână au fost concepute în general cu acest lucru în minte. Atunci când ceasurile de mână au început să câștige popularitate în anii ’20 și ’30, oamenilor dreptaci le era mult mai ușor să le învârtă cu mâna dreaptă de pe mâna stângă, pentru a se uita la ele.

Ar fi fost mai greu să facă invers. Mai mult, oamenii dreptaci nu trebuiau să-și întrerupă o sarcină pentru a privi un ceas de pe mâna stângă.

 

Purtarea pe stânga probabil că reduce cu mult zgârieturile pe care un ceas le-ar putea primi.