Connectat

Ce să faci dacă mașina ta se strică pe drum!

Imaginează-ți că ești pe o autostradă, conduci, sperând să ajungi curând în orașul tău natal și să dormi, pentru că au trecut 5 ore și te doare spatele.

Brusc, mașina ta se strică. Ce faci?! 

Dacă nu știi cum să răspunzi la această întrebare sau ce măsuri să iei ca să nu încurci circulația, citește mai jos și ține cont de aceste sfaturi! Ne vei mulțumi la final!

1. Trage mașina la loc sigur

De îndată ce-ți dai seama că mașina s-a stricat în mijlocul drumului, încearcă să te deplasezi imediat pe partea dreaptă. Este departe de banda rapidă și te-ar putea salva de mașinile în viteză.

2. Reține locația ta

Când oprești mașina pe marginea drumului, pornește GPS-ul și notează locația. Este important să faci asta, pentru că dacă te afli într-o situație de urgență și soliciți asistență, salvatorii ar putea ajunge mai rapid la tine.

De asemenea, ai putea să verifici dacă în apropiere sunt restaurante, stații de benzină sau case de odihnă. Este o altă modalitate de a ajuta salvatorii să te găsească mai ușor.

Dacă reții și un panou care indică kilometrii între destinații diferite, cu atât mai bine.

3. Dacă motorul moare, nu ieși din mașină

Mulți oameni au acest instinct atunci când observă că motorul moare în mijlocul drumului. De fapt, nu reușești decât să te arunci în fața mașinilor care merg cu viteză, și de aici până la un accident mai e doar un pas.

Când motorul moarte, tot ce trebuie să faci este să încerci să-ți muți mașina la marginea drumului, unde există mai puține șanse de a fi lovit din spate.

4. Flutură o batistă albă

Dacă mașina ta nu poate fi mutată pe partea mai îndepărtată a autostrăzii din cauza traficului rapid, rămâi acolo unde ești.

E important să lași geamul în jos și să fluturi o batistă albă, care să le semnaleze altor șoferi că ai probleme. Poate că unul dintre ei se va opri și te va ajuta.

5. Efectuează un apel

În cazul în care ai un telefon încărcat, efectuează un apel către serviciul tău de urgențe și transmite informațiile despre locația ta la acel moment.

Este foarte important să oferi detalii clare despre locație și problema mașinii sau potențialele pericole la care ești expus pe acel drum, cum ar fi traficul rapid.

Serviciul de urgență va redirecționa apelul tău către serviciul de asistență rutieră, și va facilita furnizarea informații suplimentare despre locație, cum ar fi Motelul de pe autostradă sau un parc.

6. Nu întoarce mașina spre traficul expus

Aproape 1,3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza accidentelor pe autostradă, iar cele mai multe dintre ele apar din cauză că ești lovit în trafic.

O soluție ușoară pentru a evita asta este să continui să te deplasezi pe banda pe care ești, până când te calmezi. Odată ce ai mintea clară, uită-te în oglinzile laterale pentru a vedea traficul și din ce direcție vine acesta.

Dacă te întorci cu mașina înspre ceilalți șoferi, vei provoca accidente masive, care pot rezulta în pierderea de vieți.

7. Dacă e noapte, fă asta!

Ieși repede din mașină și plasează marcaje reflectorizante sau plasează semnul la câțiva m distanță în spatele mașinii tale, pentru a-i ajuta pe alți șoferi să-și dea seama ce se întâmplă.

Dacă nu ai marcatori sau semne reflectorizante, activează lumina interioară a autovehiculului, pentru a semnala probleme traficului care se apropie.

8. Dacă e ziuă, fă asta!

Dacă mașina ta se strică în timpul zilei, activează rapid indicatorii tăi de urgență, pentru ca alți șoferi să-și dea seama. În timpul zilei, șansele de accidente sunt mai reduse, dar e posibil să te înșeli.

Motivul este că autoheviculele nu pot observa întotdeauna lumina roșie de la spate, din cauza luminii solare puternice.