Connectat

6 lucruri pe care părinții inteligenți nu le spun niciodată copiilor lor

Cu toții ne spunem că nu vom folosi niciodată cu copiii noștri aceleași fraze pe care ni le spuneau părinții și bunicii. Adesea, uităm de aceste promisiuni făcute nouă.

Anumite cuvinte sau fraze pot face un rău iremediabil dacă sunt spuse copiilor la vârste fragede. Conform experților, iată o listă cu fraze la care trebuie să renunțe orice părinte pentru binele copilului său:

 

1. Tu mereu/tu niciodată

De obice, cuvintele precum Tu mereu sau Tu niciodată sunt utilizate într-un context negativ ca de exemplu: Tu nu speli niciodată vasele sau tu întârzii mereu.

E același lucru ca atunci când îl încadrezi într-o anumită categorie. Copilul se gândește doar că e rău și crede orbește în tot ceea ce îi spun părinții săi.

 

2. Te-am avertizat

Părinții care folosesc astfel de fraze nu fac decât să-și demonstreze superioritatea. E evident că odată cu vârsta, devii mai înțelept și mai experimentat decât copilul tău.

Pentru copii însă, această frază sună ca și cum părinții au întotdeauna dreptate, iar ei nu au niciodată. Cel mai bine e să-ți înveți copilul să înțeleagă unde a greșit și să-i oferi soluții pentu a evita să facă la fel în viitor.

 

3. Pentru că spun eu

Această frază este un eșec total pentru părinții care o folosesc și înseamnă un singur lucru: nu ai argumente suficient de bune pe care să le dai copilului tău.

Copilul e conștient de asta și percepe asta exact în acest mod. E mai bine să îi oferi explicații decât să fii un exemplu prost pentru copilul tău.

 

4. Ești bun, te iubesc

O astfel de abordare nu este atât de benefică cum pare. Astfel, copilul își va dori mereu să fie lăudat, dar e posibil ca părinții să nu fie mereu în dispoziția necesară pentru asta sau să nu poată realiza abilitățile copilului lor în mod corect.

Va ajunge să creadă că părinții îl iubesc doar atunci când face ceva bine. Poți folosi fraze cum ar fi Mă simt bine că tu sau Mă bucur atunci când tu.

 

5. Nu faci bine, lasă-mă pe mine

Dacă părinții folosesc această frază des, copiii vor deveni nesiguri pe ei și se vor transforma într-o persoană care nu e în stare să termine ceea ce a început.

Orice obstacol va fi perceput ca o piedică de care nu poate trece. Renunță la astfel de exprimări și lasă copilul să învețe din propriile greșeli.

 

6. Băieții/fetele nu se comportă așa

Impunerea diferitelor stereotipuri încă din copilărie poate duce la apariția a două situații diferite, dar la fel de neplăcute. Una dintre ele se referă la copiii care nu se vor abate niciodată de la acesta așa-zise norme, iar a doua, copiii își sfidează părinții și fac contrariul a ceea ce li se spune. Oferă-le argumente solide pentru a nu mai plânge și a înceta să se mai opună.